V Motole potřebují fibroskop

Jestli vaše děti milují kyvadlovou (říká se jí také vahadlová) houpačku a nešetří ji ani sebe, může razantní houpání a divoké poskakování skončit nepříjemným naražením i úrazem močového ústrojí. Vážně nic příjemného. Ještě hůř to může dopadnout na kole nebo při autonehodě. Přístroj, na který potřebujeme shromáždit 200.000,- Kč, pomáhá šetrně a přesně vyšetřit poraněná místa, provádět drobné operace i řešit následky poranění. Když zobrazovací metody jako je CT, magnetická rezonance nebo ultrazvuk přesně neurčí, kde je v močovém ústrojí problém, je to právě tenký flexibilní fibroskop, který může pomoci.

Pro ty, kteří si potrpí na detaily, a pro odborníky vysvětluje podrobněji význam fibroskopu MUDr. Jan Trachta z Kliniky dětské chirugie 2. LF a FN Motol:

„Při poranění ledvin a močovodu, kdy dochází k natržení dutého systému ledviny a úniku moči mimo ledvinu je možné dvojí řešení. Jednak otevřená operace, která pacienta nadále poškodí a končí obvykle odstraněním celé ledviny, protože chirurg ledvinu svou manipulací dále rozkrvácí. Vhodnější je proto tzv. zavedení JJ stentu  – hadičky přes měchýř do močovodu a ledviny, která moč bude derivovat, dokud se natržený dutý systém nezhojí. Zastentování močovodu po traumatu je ovšem technicky obtížné a často nemožné ( přes natržené místo, přes místo dislokované hematomem apod.) a proto je dobré zcela cíleně fibroskopem prohlédnout celý močovod až po ledvinu a umístit přes zavedený vodící drát JJ stent na místo optimální k hojení.  Dále je tu řešení následků poranění – jizvení močovodů, ledvinných kalichů nebo močové trubice – koagulační elektrodou fibroskopu lze tyto jizvy odstraňovat. A tam kde má dítě po traumatu urogenitálního traktu jizvu a vázne odtok moči se vytváří často konkrementy (kameny) – fibroskop se k nim dokáže dostat (bez větší operace a zásahu do organismu) a košíčkem je tak můžeme vytáhnout“.

Budeme vděčni za jakoukoliv částku, kterou přispějete na náš transparentní účet 260626069/5500. Do zprávy pro příjemce uveďte, prosím, FIBROSKOP MOTOL. Děkujeme!

Nejnovější zprávy

Den pro dobro

V roce 2012 vznikla v USA myšlenka vytvořit protipól nákupní horečce spojené s

Blížíme se k cíli

Postele pro Centrum dětské traumatologie Fakultní nemocnice v Ostravě už pomalinku vyhlížejí své